Op zoek naar een huurwoning

Zoekt u een sociale huurwoning? Onze beschikbare sociale huurwoningen in Utrecht en Nieuwegein staan op WoningNet. Schrijf u daarom allereerst in als woningzoekende via de website van WoningNet. Zonder inschrijving bij WoningNet, kunt u niet reageren op een woning.

Hieronder vindt u de meestgestelde vragen over huren bij Mitros.

Veel gevraagd over Op zoek naar een huurwoning

Hoe meld ik mij aan voor Place2BU?

Algemeen

Heb je interesse in wonen bij Place2BU? Ben jij minimaal 23 en maximaal 35 jaar en verdien je niet meer dan € 40.765,- per jaar? (prijspeil 2022) Dan kun je hier inschrijven voor Place2BU. Om kans te maken op een studio moet je ingeschreven staan bij WoningNet. Daarnaast is het belangrijk dat je het motivatieformulier invult. Aan de hand van jouw antwoorden zal de toelatingscommissie uitnodigingen versturen voor een motivatiegesprek. Na het gesprek kan een studio aan jou worden toegewezen. 

Ik ben dakloos. Kan ik met spoed een woning krijgen?

Algemeen

Kijk op de website van de Urgentiewijzer of u urgentie kunt krijgen. U kunt ook terecht bij verschillende instellingen voor noodopvang. En u kunt zich inschrijven als woningzoekende op de website van WoningNet. In Nieuwegein kunt u een urgentie aanvragen via de gemeente Nieuwegein.

Kan ik ook reageren op sociale huurwoningen van Mitros als ik student ben?

Algemeen

Ja, dat kan. Wij wijzen onze woningen passend toe. Dit betekent dat u alleen kunt reageren op woningen die passen bij uw inkomen. En bij het aantal mensen met wie u samenwoont. Zorg daarom dat u deze gegevens goed invult op de website van WoningNet.

Ik heb een groot gezin. Krijg ik voorrang bij het reageren op grote woningen?

Algemeen

U krijgt automatisch voorrang bij het reageren op een geschikte woning. Die voorrang krijgt u op basis van uw gegevens. U geeft die op bij uw inschrijving. Zorg dus dat u al uw gegevens goed invult.

Let op! Lotingwoningen, nieuwbouwwoningen en vrijesectorwoningen verdelen wij niet op basis van deze voorrangsregeling.

Verhuren jullie aangepaste woningen?

Algemeen

Ja, wij verhuren aangepaste woningen. U vindt meer informatie over aangepaste woningen op de website van Het Vierde Huis. Of u kunt bellen naar 0900 - 260 00 60.

Woont u in gemeente Utrecht? Dan bepaalt Stichting Het Vierde Huis of u een aangepaste woning kunt krijgen. Woont u in gemeente Utrecht? Dan bepaalt Het Vierde Huis ook of u een bijdrage uit het woonlastenfonds of een rolstoelwoning kunt krijgen. Woonkostentoeslag kunt via de gemeente Utrecht aanvragen.

Ik wil een woning huren. Hoe werkt dat?

Algemeen

Via de website van WoningNet schrijft u zich in als woningzoekende. Klik op de knop 'inschrijven' en u vindt het inschrijfformulier. Inschrijven kan alleen via internet. Heeft u geen internet? Kijk dan in uw omgeving of iemand u kan helpen.

Ik wil graag doorschuiven naar een andere woning in mijn portiek. Is dit mogelijk?

Algemeen

Soms kunt u doorschuiven naar een andere woning in uw portiek. Als dit mogelijk is, dan ziet u dit in de woningadvertentie op de website van WoningNet.

Ik zie een woning in Utrecht of Nieuwegein leeg staan. Kan ik daar wonen?

Algemeen

U kunt op de website van WoningNet kijken of de woning te huur wordt aangeboden. U kunt dan op de woning reageren. Soms staat een woning wat langer leeg. Dat heeft meestal te maken met onderhoud. Het kan ook zijn dat wij de woning willen verkopen. De woning wordt dan niet aangeboden op WoningNet. U kunt het aanbod van koopwoningen vinden op mitrosverkoopt.nl.

Verhuren jullie woningen aan bijzondere doelgroepen?

Algemeen

Mitros stelt elk jaar een aantal huurwoningen beschikbaar aan bijzondere doelgroepen. Dat zijn mensen uit een zorginstelling of asielzoekers met een verblijfsdocument.

Verhuren jullie woningen aan woongroepen?

Algemeen

Ja, wij verhuren woningen aan woongroepen. U vindt hier meer informatie over woongroepen. Neem voor vragen contact op met Mitros via 030 - 880 33 00. U kunt vragen naar de afdeling verhuur.

Verhuren jullie woonwagenstandplaatsen?

Algemeen

Ja, wij verhuren woonwagenstandplaatsen. Om in aanmerking te komen moet u ingeschreven zijn bij WoningNet. Inschrijven kan via de website van WoningNet. Om op de wachtlijst geplaatst te worden, heeft u uw inschrijfnummer van WoningNet nodig. U kunt contact opnemen met organisatie Nijbod. Zij beheert de wachtlijst voor Mitros en zijn te bereiken op 040  - 252 40 25.

Kan ik mijn woning ruilen met een woning die vrijkomt?

Algemeen

Nee, dat kan niet. Vrijgekomen woningen adverteert Mitros op de website van WoningNet. We bieden ook woningen aan bij instellingen voor mensen van bijzondere doelgroepen.

Ik ben geïnteresseerd in wonen in een woongroep/woonproject. Hoe pak ik dat aan?

Algemeen

De meeste woongroepen hebben een coöptatierecht. Dat betekent dat de achterblijvende huurders zelf nieuwe huurders mogen kiezen als er een woning vrij komt. Daarnaast moet u ingeschreven staan bij WoningNet regio Utrecht. Lees hier meer informatie over woongroepen.

Staat uw vraag er niet tussen? Neem contact met ons op.

  • Chat ons

    Stel uw vraag via de chat rechtsonder op deze website en u krijgt op werkdagen tussen 8.30 uur - 17.00 uur binnen 2 minuten antwoord.

  • WhatsApp

    Stuur ons een bericht op 06 23 82 44 84. Wij helpen u binnen 2 minuten op werkdagen tussen 8.30 uur - 17.00 uur.

    WhatsApp ons