Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Huur opzeggen

U kunt de huur online, via post of aan de balie opzeggen. U mag de huur opzeggen op elke dag van de maand. De opzegtermijn ligt normaal tussen de 1 en 3 maanden. Soms is de opzegtermijn anders. Bijvoorbeeld als u een bedrijfsruimte of vrijesectorwoning huurt. U vindt uw opzegtermijn in uw huurovereenkomst.

Vraag en antwoord

Toen ik de woning ging huren heb ik borg betaald. Wanneer krijg ik deze terug?

Mitros vraagt geen borg voor sociale huurwoningen.

Het kan zijn dat u bij één van de voorlopers van Mitros borg betaald heeft. Deze borg is halverwege de jaren tachtig afgeschaft en terugbetaald of verrekend met de huur.
Ook kan het zijn dat u bij het tekenen van uw huurcontract al betaald had voor de daaropvolgende maand. Dit was geen borg.

Weet u toch zeker dat u aan Mitros een borgsom betaald hebt voor uw woning, bijvoorbeeld toen u tekende voor een vrije sectorwoning? Neem dan contact met ons op. 

Kan ik een afspraak maken voor een controle van mijn woning voordat ik de huur opzeg?

Wij begrijpen dat u wilt weten waar u aan toe bent als u uw woning opzegt. Bij het opzeggen van uw huur vindt er één inspectie plaats. De inspectie gebruiken we om afspraken te maken over hoe u uw woning moet opleveren op de dag dat u de sleutels bij ons inlevert.

Als u behoefte hebt aan een voorcontrole, neemt u dan contact met ons op. Bijvoorbeeld als u langer dan 20 jaar in de woning woont. Of als u erg veel in uw woning veranderd hebt in de tijd dat u er woonde. Wij bekijken of u voor een voorcontrole in aanmerking komt. 

Ik wil de huur opzeggen namens een overleden bewoner. Ik ben zelf geen erfgenaam. Wat kan ik doen?

U staat op het punt om de huur op te zeggen van een overleden bewoner. Allereerst gecondoleerd met het verlies. Wij wensen u veel sterkte toe in de komende tijd.

Bent u zelf geen erfgenaam van de bewoner? Of weet u niet of er erfgenamen zijn?
Neemt u dan contact met ons op. Onze woonconsulenten bespreken de huuropzegging graag persoonlijk met u.

Ik wil de erfenis van de overleden huurder accepteren of weigeren. Aan wie geef ik dit door?

U kunt dit regelen via een notaris. De notaris legt uw beslissing dan vast in een notariële akte. 

Mitros vraagt bij een huuropzegging van een overleden huurder of er erfgenamen zijn. Hebt u hier vragen over? Neemt u dan contact met ons op. Wij bespreken uw situatie graag persoonlijk met u. 

Wilt u de erfenis verwerpen? Dan kunt u bij de rechtbank een akte van verwerping opvragen.

Ik ben bewindvoerder van een huurder. De huurder is overleden. Hoe zeg ik de huur op?

Als bewindvoerder kunt u een huuropzegging van een huurder schriftelijk aan ons doorgeven. U kunt uw brief versturen via het contactformulier op onze website. Of per post naar het adres Koningin Wilhelminalaan 9, 3527 LA te Utrecht.

Mag ik mijn huur zelf opzeggen als ik een bewindvoerder heb?

Nee, dat mag niet. Uw bewindvoerder moet toestemming geven voor het opzeggen van de huur. Wij ontvangen graag bericht van uw bewindvoerder als hij of zij toestemt om uw huur op te zeggen. 

Maakt u gebruik van budgetbeheer? Dan mag u wel zelf uw huur opzeggen. U hoeft dan geen toestemming te vragen aan uw budgetbeheerder. 

Mag ik de huur opzeggen namens een overleden huurder als hij of zij een bewindvoerder heeft?

Nee, dat mag niet. De bewindvoerder moet toestemming geven voor het opzeggen van de huur. Wij ontvangen graag schriftelijk bericht van de bewindvoerder als hij of zij toestemt om de huur op te zeggen.

Ik heb de huur opgezegd. Kan ik de einddatum nog veranderen?

Nee, u kunt de einddatum niet veranderen. Heeft u een hele dringende reden? Bel dan onze afdeling Verhuur via 030 - 880 33 00.

Kan ik de huur opzeggen als er nog een huisbewaarder in mijn woning woont?

U kunt de huur gewoon opzeggen. U heeft een opzegtermijn van minimaal 1 maand en maximaal 3 maanden. U geeft dit zelf door aan de huisbewaarder. Hij of zij mag niet in de woning blijven wonen als u de huur opzegt. U zorgt er ook zelf voor dat de huisbewaarder de woning verlaat.

Ik wil de huur opzeggen van een overleden familielid. Hoe doe ik dat?

Allereerst gecondoleerd met het verlies. Wij wensen u veel sterkte toe in de komende tijd.

Alleen erfgenamen mogen de huur van een overleden familielid opzeggen

Als erfgenaam bent u ook verantwoordelijk voor het opleveren van de woning. Dat betekent dat u bij de inspecties aanwezig bent en de sleutels van de woning inlevert.

Mag iemand anders mijn huur opzeggen?

Nee, alleen de huurder mag de huur opzeggen. Op de huurovereenkomst staat wie de huurder is. Heeft iemand een machtiging om namens de huurder zaken te regelen? Dan mag die persoon de huur opzeggen. Hij of zij moet dan wel eerst de machtiging aan ons laten zien. Ook moet er een kopie van het legitimatiebewijs van zowel de huurder als de gemachtigde getoond worden. 

Wanneer krijg ik een bevestiging van de huuropzegging?

U krijgt meteen na het online doorgeven een bevestiging van de huuropzegging.

Op welke dag in de maand kan ik mijn huur opzeggen?

U kunt elke dag van de maand de huur opzeggen. Ook in het weekend of op een feestdag. De opzegtermijn is tussen de 1 en 3 maanden. Zegt u bijvoorbeeld op 13 juli op? Dan is vroegste einddatum 13 augustus. Soms is de opzegtermijn anders. Bijvoorbeeld als u een bedrijfsruimte of vrijesectorwoning huurt. U vindt uw opzegtermijn in uw huurovereenkomst. 

Ik wil mijn huur opzeggen. Wat is de opzegtermijn?

In uw huurovereenkomst is bepaald wanneer u de huur mag opzeggen.

Huurt u een woning voor onbepaalde tijd?
Dan mag u uw huur ieder moment opzeggen. De opzegtermijn is minimaal 1 maand en maximaal 3 maanden. Wij adviseren om de huur 6 weken van te voren op te zeggen.

Huurt u een woning voor bepaalde tijd?
Dan staat in uw huurovereenkomst na welke periode u uw huur mag opzeggen. Bijvoorbeeld bij vrije sector en woningruil.
Na deze periode geldt een opzegtermijn van minimaal 1 maand en maximaal 3 maanden.

U kunt hier uw huuropzegging doorgeven.

Het is vaak handig als u de huur op tijd opzegt
U heeft dan bijvoorbeeld meer tijd om de woning goed op te leveren. En de kans is groter dat wij een nieuwe huurder vinden voordat u vertrekt.

Hoe zeg ik mijn huur op?

U kunt uw huur opzeggen online, via post of aan de balie.  

Wilt u uw huuropzegging direct regelen? Dan kunt u online uw huuropzegging doorgeven.

Ik woon in Place2BU. Ik wil mijn huur opzeggen. Hoe regel ik dat?

U kunt uw huur opzeggen via Mijn Place2BU of via het formulier Place2BU Huuropzegging.

Let op: u zegt uw huur niet op via Mitros. Voor vragen kunt u contact opnemen met Place2BU via telefoonnummer 06 - 28 44 88 80 of via info@place2bu.nl.