Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Mechanische ventilatie

De lucht in uw woning blijft lekker fris door mechanische ventilatie. Deze mechanische ventilatie haalt vuile en vochtige lucht weg uit de woning. Zo voorkomen we schimmel en vocht in uw woning.

Vraag en antwoord

Wat is een mechanisch ventilatiesysteem?

Mechanische ventilatie haalt vuile en vochtige lucht uit uw woning weg. Dat gebeurt via de afzuigers in de badkamer, douche en keuken. Zo maakt de mechanische ventilatie ruimte voor frisse lucht van buiten. Die komt binnen via ventilatieroosters of een open raam.

Wat is een mechanisch ventilatiesysteem met warmteterugwin (WTW)?

Een mechanisch ventilatiesysteem met warmteterugwin (WTW) haalt vuile en vochtige lucht uit uw woning. Daarbij houdt het wel de warmte uit de lucht vast. Daarmee verwarmt het systeem de verse lucht die binnenkomt. Dit zorgt voor gezonde frisse lucht in uw woning en voor lagere energiekosten.

Ik heb storing aan mijn mechanische ventilatiesysteem. Wat kan ik doen?

U kunt hier uw reparatieverzoek melden. U krijgt dan het telefoonnummer van de aannemer. U kunt zelf contact opnemen met de aannemer voor het repareren van de mechanische ventilatie.

Hoe vaak maken jullie de kanalen van het mechanisch ventilatiesysteem schoon?

Een speciaal bedrijf maakt de kanalen 1 keer in de 4 jaar schoon. U hoort van tevoren wanneer ze bij u langskomen. Het bedrijf doet wat nodig is om de installatie veilig en storingsvrij te houden.  

Wat kan ik zelf doen om mijn mechanisch ventilatiesysteem schoon te maken?

U kunt verschillende dingen doen om het mechanisch ventilatiesysteem schoon te maken:

  • De ventielen kunt u zelf met een vochtig doekje schoonmaken. Gebruik bijvoorbeeld een beetje afwasmiddel.
  • Zijn de ventielen erg vies? Haal ze dan voorzichtig uit de muur of het plafond en leg ze in een sopje. Let op! Haalt u de ventielen eruit? Plaats ze dan altijd terug op de juiste manier en op dezelfde plek. Anders werkt de ventilatie misschien niet goed meer. U kunt hiervoor zorgen door bijvoorbeeld een verschillend stickertje te doen op elk ventiel.
  • Hebben de ventielen filters? Dan kunt u ook de filters af en toe uitwassen in een sopje met afwasmiddel.
  • Heeft u een mechanisch ventilatiesysteem met warmteterugwin? Dan is het goed om 1 keer per maand de filters schoon te maken met een stofzuiger.

Mitros besteedt het onderhoud van de mechanische ventilatie in uw woning uit aan een gespecialiseerd bedrijf. Als uw mechanische ventilatie niet goed werkt of onderhoud nodig heeft, kunt u bij het reparatieverzoek melden vinden met welk bedrijf u kunt bellen. 

Wanneer vervangen jullie de filters van mijn mechanisch ventilatiesysteem met warmteterugwin (WTW)?

In warmteterugwininstallaties zitten filters. Deze moeten eens in de zoveel tijd vervangen worden voor een goede luchtkwaliteit in uw woning. Het preventieve onderhoud aan de mechanische ventilatie of uw warmteterugwininstallatie wordt eens per 4 jaar uitgevoerd. In de 3 tussenjaren moeten de filters extra vervangen worden. Neemt u hiervoor contact met ons op. De werkzaamheden worden gecombineerd met een controle op een goede werking van de installatie. Als het nodig is, wordt de warmteterugwininstallatie bijgesteld. 

Wij hebben het onderhoud aan de installaties uitbesteed aan een gespecialiseerd bedrijf. In de meeste gevallen wordt het onderhoud aan de mechanische ventilatie gecombineerd met het onderhoud aan uw verwarmingsinstallatie (cv of geiser). Hierdoor hoeft u minder vaak thuis te zijn voor het uitvoeren van onderhoud. Als uw woning voorzien is van stadsverwarming, wordt het onderhoud niet gecombineerd uitgevoerd.

Vertaal deze pagina