Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Omgaan met geld

Vindt u het moeilijk om goed met geld om te gaan? Maakt u snel schulden? Wij kunnen u adviseren. Ook op internet vindt u allerlei tips. Heeft u professionele hulp nodig? Neem dan contact op met Bureau Schuldhulpverlening van uw gemeente.

Vraag en antwoord

Ik heb een flinke huurschuld opgebouwd en kan de huur niet meer betalen. Waar kan ik terecht?

Vraag zo snel mogelijk hulp. Er zijn genoeg mensen die voor u klaarstaan. Zo voorkomt u dat uw schulden nog verder oplopen. Neemt u altijd contact met ons op. Woont u in Utrecht neem dan ook contact op met het Buurtteam. Kijkt u op dewebsite van Buurtteams Utrecht voor de contactgegevens. Woont u in Nieuwegein? Neem dan ook contact op met Schuldhulpverlening. Het telefoonnummer is 030 - 70 22 300.

Ik wil graag hulp bij geldzaken. Wie kan mij helpen?

U kunt hulp krijgen van een buurtteam.

  • De buurtteams zijn bij u in de wijk.

U bekijkt met het buurtteam hoeveel geld u krijgt en hoeveel geld u uitgeeft. Het buurtteam bekijkt of u vrijstellingen of toeslagen kunt krijgen. U krijgt hierover advies. En u leert hoe u zelf een schuldregeling kunt afspreken. Tot slot bekijken jullie hoe u genoeg geld overhoudt voor de huur. 

Welke schuldhulpverleningstrajecten zijn er?

Zit u echt met uw handen in het haar door uw schulden? Dan kunt u hulp krijgen bij het aflossen. Er zijn 2 verschillende schuldhulpverleningstrajecten.

Ga eerst naar een schuldhulpverlener in uw gemeente

Een schuldhulpverlener doet uw schuldeisers een aanbod om een deel van uw schulden af te betalen. Dit aanbod is gebaseerd op uw inkomen. Accepteren uw schuldeisers het aanbod? Dan betaalt u volgens de afspraken aan iedere schuldeiser een deel. Daarna heeft u geen schulden meer. Dit noemen we het minnelijk traject.

In Utrecht kunt u terecht bij de Buurtteams. Kijkt u op de website van Buurtteams Utrecht voor contactgegevens van het bezoekadres in uw wijk. Woont u in Nieuwegein? Kijkt u dan op de website van Werk en Lekstroom voor de contactgegevens.

Daarna kunt u nog naar de rechter stappen

Komt uw schuldhulpverlener er niet uit met uw schuldeisers? Dat biedt de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP) misschien uitkomst. U kunt bij de rechter WSNP aanvragen. De WSNP duurt 3 jaar. U maakt voor die 3 jaar afspraken. Die afspraken gaan over wat u wel en niet doet en hoe u een deel van uw schuld terugbetaalt. Een bewindvoerder controleert of u zich aan de afspraken houdt. Doet u dat? Dan heeft u na die 3 jaar geen schulden meer. Kijk voor meer informatie op .

Ik ben bewindvoerder van een huurder van jullie. Er is een wijziging in het bewind. Hoe geef ik dit door?

Een wijziging in het bewind moet altijd schriftelijk worden doorgegeven door de bewindvoerder. Eventuele bijlagen kunt u opsturen via het contactformulier.

Vertaal deze pagina