Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Plaagdieren

Heeft u ongedierte in uw woning of de omgeving? Dan moet u daar meestal zelf iets aan doen. U kunt op internet zoeken naar tips. Bouwmarkten verkopen vaak middelen om ongedierte te bestrijden. Of u kunt een professionele ongediertebestrijder inschakelen.

Vraag en antwoord

Ik heb overlast van duiven. Wat kan ik doen?

U kunt zelf netten plaatsen tegen duiven. Bij grote overlast van duiven in de wijk, kunt u contact opnemen met de gemeente. U kunt de gemeente bereiken via 14 030.

Wat kan ik doen aan mieren in mijn woning?

Houd uw keuken goed schoon. Laat geen etensresten rondslingeren. Daar komen de mieren vaak op af. Heeft u toch last van mieren? Bij een drogist, tuincentrum of bouwmarkt koopt u spullen om mieren te bestrijden.

Heeft u het vermoeden dat u Faraomieren in uw woning heeft, dan kunt u het online aan ons doorgeven. Bij Faraomieren schakelt Mitros een plaagdierbeheersingsbedrijf in.

Wat kan ik doen aan het wespennest in of aan mijn woning?

Heeft u een wespennest bij uw woning? Dan kunt u dit online online aan ons doorgeven. Wij schakelen een professioneel plaagdierbeheersingsbedrijf in. Verwijdert u het nest niet zelf.

Belangrijk om te weten: stop het nest niet dicht. Wespen werken zich dan via een andere weg naar buiten en worden agressief.

Wat kan ik doen aan zilvervisjes in mijn woning?

Zilvervisjes en papiervisjes zijn moeilijk te bestrijden. Ze zijn niet schadelijk. U kunt lijmvallen of andere middelen bij de drogist, supermarkt of tuincentrum kopen.

Papiervisjes lijken veel op zilvervisjes. Papiervisjes kunnen schade veroorzaken aan papier, bijvoorbeeld uw behang en boeken.

Wist u dat Zilvervisjes over het algemeen alleen voorkomen in zeer vochtige ruimten? Een zilvervisje kan niet overleven in een ruimte waar een relatieve luchtvochtigheid is van 50% of minder.

Tips bij het voorkomen van papiervisjes:

- Temperatuur laag houden. Een papiervisje vind een temperatuur van 24 graden ideaal.
- Woning goed schoonmaken en schoon houden.
- Naden en kieren in de woning afdichten.

Wat kan ik doen aan de kakkerlakken in mijn woning?

Heeft u last van kakkerlakken in uw woning? Dan kunt u dit online aan ons doorgeven. Buurtbeheer schakelt voor u een plaagdierbeheersingsbedrijf in om een behandeling uit te voeren tegen de kakkerlakken. Zorgt u ervoor dat uw woning voor de bestrijding goed is schoongemaakt. Zeker de plaatsen zoals de keuken waar zich vet bevindt. Een druppeltje vet is voldoende voor ongeveer 30 kakkerlakken om enkele weken te kunnen eten. Het plaagdierbeheersingsbedrijf kijkt ook bij uw directe buren. Kakkerlakken hebben zich vaak namelijk al verspreid in de omgeving. Mocht dit zo zijn, dan behandelt het plaagdierbeheersingsbedrijf ook deze woningen.

Wat kan ik doen aan ratten in mijn woning?

Ratten kunnen erg vervelend zijn. Bovendien zijn ratten schadelijk voor de volksgezondheid. Als u ratten in uw woning ontdekt, neem dan online contact met ons op.

Hieronder ziet u nog een aantal tips voor de bestrijding van ratten.

 • Maak spleten en kieren dicht. Dan komen ratten moeilijker binnen. Koop deurborstels en fijn gaas bij de bouwmarkt om gaten in uw pand dicht te maken
 • Houd uw woning schoon
 • Berg eten op in goed afgesloten bussen en dozen van metaal of hard plastic
 • Houd uw tuin  vrij van onkruid en overgroeiend groen
 • Ratten houden niet van terpentine, cayennepeper, kamille en munt. 

Wat kan ik doen aan muizen in mijn woning?

Muizen kunnen erg vervelend zijn. Voor bestrijding van muizen kunt u bij de dierenspeciaalzaak of bouwmarkt muizenklemmen kopen. Blijft u toch last houden van muizen? Schakel dan een professionele plaagdierbeheersingsbedrijf in. U betaalt de kosten hiervoor zelf.

Zitten er gaten in muren, dan kunt u een monteur van de Mitros inschakelen om deze te dichten.

Wat kan ik doen aan plaagdieren in de openbare ruimte rond mijn woning?

Mitros bestrijdt geen plaagdieren in de openbare ruimte rondom uw woning. Hiervoor kunt u contact opnemen met de gemeente.

Wat kan ik doen aan plaagdieren in de algemene ruimte van mijn woongebouw?

Dit verschilt per gemeente.

Komen jullie langs voor de bestrijding van plaagdieren?

Wij dragen zorg voor bestrijding van ratten, kakkerlakken, faraomieren, boktorren en houtwormen. U kunt dit online aan ons doorgeven. Heeft u last van andere plaagdieren? Dan moet u zelf een oplossing bedenken. Wij komen hiervoor niet langs.

We hebben wel een aantal tips voor u om plaagdieren te voorkomen:

 • Houd uw woning schoon en laat geen etensresten rondslingeren. Hier komen plaagdieren vaak op af.
 • Sluit verpakkingen van voedsel goed af en bewaar aangebroken verpakkingen in een afsluitbare bus of blik.
 • Zet geen losse huisvuilzakken in uw keuken, op uw balkon en in uw tuin.
 • Gooi geen brood of andere etenswaren voor vogels in de tuin.
 • Onderhoud uw tuin en laat niet alles dicht- of ondergroeien.
 • Bij tuincentra en bouwmarkten kunt u spullen kopen om plaagdieren te weren/bestrijden.

Blijft u last houden van plaagdieren? Neem dan contact op met een professioneel plaagdierbeheersingsbedrijf. De kosten zijn voor uzelf.