Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Woningruil

Bij woningruil ruilt u met een andere huurder van woning. Wilt u van woning ruilen? Vraag dan samen met de ruilpartner toestemming aan ons.

Vraag en antwoord

Ik huur geen woning via een woningcorporatie. Mag ik mijn huurwoning aanbieden via HuisjeHuisje?

Ja, dat kan. Iedereen die in een huurhuis woont kan zijn huis op HuisjeHuisje aanbieden. Uiteindelijk beslist de verhuurder of je ook echt van huis mag ruilen. Dus ook als je particulier een woning huurt of verhuurt. Het ruilen van een sociale huurwoning van een bij HuisjeHuisje aangesloten woningcorporatie is heel makkelijk. Voldoe je aan de voorwaarden dan staat niets een woningruil en verhuizing in de weg!

Kan ik mijn woning ruilen met een woning die vrijkomt?

Nee, dat kan niet. Vrijgekomen woningen adverteert Mitros op de website van Woningnet of Funda.nl. Bij uitzondering biedt Mitros haar woningen aan, aan mensen van bijzondere doelgroepen.

Wat zijn de voorwaarden voor woningruil?

U kunt hier uw aanvraag voor woningruil indienen. Als wij de aanvraag van beide partijen ontvangen hebben, dan doen we een eerste beoordeling. Daarna nemen we telefonisch contact met u op. Als de eerste beoordeling goed is, nodigen wij u uit om met uw ruilpartner naar kantoor te komen. Wij streven ernaar om binnen 2 weken na het ontvangen van uw aanvraag contact met u te hebben gehad.

Het duurt gemiddeld 2 maanden van aanvraag tot contracttekening. Wij zijn hierbij afhankelijk van de gemeente, WoningNet en eventuele andere corporaties.

U kunt van woning ruilen als u en degene met wie u ruilt voldoen aan deze voorwaarden: 

 • U woont minimaal een half jaar in de woning.
 • U heeft geen huurachterstand.
 • De grootte van uw gezin past bij de woning en het aantal kamers.
 • Uw inkomen moet passend zijn aan de huurprijs van de te ruilen woning (volgens de regels van het passend toewijzen).
 • U woont in een zelfstandige woning.
 • U heeft geen negatieve verhuurderverklaring. Bijvoorbeeld door een huurachterstand of een leefbaarheidsdossier.
 • De gemeente geeft een huisvestingsvergunning af.

Soms zijn er nog andere redenen waarom wij wel of niet akkoord gaan met woningruil. Dat hangt af van uw situatie.

Let op: als u een huurcontract bent aangegaan via woningruil. Houdt er dan rekening mee dat u minimaal 1 jaar in de woning moet wonen. Daarna kunt u uw huur opzeggen. 

Ik ruil van woning. Wat gebeurt er als de nieuwe woning schade heeft?

We doen altijd ons best om u een schadevrije woning aan te bieden. Daarom inspecteert onze vastgoedbeheerder de woning van tevoren. Hij bepaalt dan wat er gerepareerd moet worden en wie dat betaalt. Als u de huurovereenkomst tekent, gaat u akkoord met de woning zoals die op dat moment is. Komt u toch nog schade tegen in de 1e maand? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Na de 1e maand kunt u online uw reparatieverzoek melden.

Waar vind ik meer informatie over de HuisjeHuisje app?

Op de website van Huisje Huisje vindt u meer informatie over het gebruik van de app. Ook kunt u hier het filmpje bekijken over HuisjeHuisje.

Als u de app hebt gedownload, vindt u een knop waarmee u rechtstreeks een vraag kunt stellen aan HuisjeHuisje. Bijvoorbeeld als u een fout ontdekt in de app of een technische vraag hebt.

Voor wie is de HuisjeHuisje app bedoeld?

De app is bedoeld voor iedereen met een huurwoning. Je verhuurder moet woningruil wel toestaan. Als je bijvoorbeeld in een koop-, tijdelijke-, of sloopwoning woont, kan je je woning niet ruilen.

Wat is het verschil van woningruil via HuisjeHuisje met woningruil zoals het hiervoor ging?

Van woning ruilen kon altijd al. Het principe is niet veranderd. De app maakt het alleen makkelijker om iemand te vinden met een woning die u leuk vindt.

Doen alle woningcorporaties mee met de HuisjeHuisje app?

HuisjeHuisje is een samenwerking van heel veel woningcorporaties. Samen hebben ze 330.000 huurhuizen! Mitros doet in elk geval ook mee. 

Verder doen de volgende corporaties mee: Eigen Haard, GroenWest, Heuvelrug Wonen, Jutphaas Wonen, LEKSTEDEwonen, Mitros, Parteon, Portaal Utrecht, Provides, R.K. Woningbouwvereniging Zeist, Rochdale, Seyster Veste, Stadgenoot, Stichting BO-EX ’91, Viveste, Woningbouwstichting Cothen, Woningbouwvereniging ‘Lopik’, Woningbouwvereniging Goed Wonen, Woningbouwvereniging Maarn, Woningbouwvereniging Oudewater, Woningbouwvereniging Vecht & Omstreken, Woningbouwvereniging Wuta, Woningstichting de Kombinatie, Woningstichting Kamerik, Woningstichting Kockengen, Woningstichting Volksbelang, Woonstichting SSW, Ymere, ZVH.

Hoe werkt de HuisjeHuisje app?

Wilt u van woning ruilen?
Dan kunt u de HuisjeHuisje app downloaden en uw woning 'te ruil' zetten in de app. Ook ziet u welke andere woningen te ruil staan. Huizen die u leukt vindt, kunt u 'liken'. 

Vindt een ander uw woning ook leuk? Dan is er een match! U kunt dan met elkaar chatten om informatie of gegevens uit te wisselen. Als de woningcorporaties uw woningruil goedkeuren, kan de woningruil doorgaan!

Moet ik betalen voor de HuisjeHuisje app?

Nee, u hoeft niets te betalen. De HuisjeHuisje app is helemaal gratis! Verhuizen naar een andere huis kost natuurlijk wel geld. Denk aan verhuisdozen, verf, een nieuwe vloer en ga zo maar verder. Ook vraagt de woningcorporatie een klein bedrag aan administratiekosten van een woningruil. Bij Mitros is dat 25 euro per woningruilaanvraag.

Wat is het voordeel van de HuisjeHuisje app?

De app maakt het mogelijk om huurhuizen te vinden van mensen die ook graag van huis willen ruilen. Via HuisjeHuisje kun je huizen vinden, bekijken én liken. Is er tussen u en een bewoner van een ander huis een match? Dan kunt u met elkaar chatten en eventueel een afspraak maken om elkaars huis te bekijken. Nog steeds enthousiast? Dan kun je contact opnemen met de verhuurder om de woningruil in gang te zetten.

Waar kan ik de HuisjeHuisje app downloaden?

De app is te downloaden in de App Store van Apple of de Play Store van Google. Je vindt de app door te zoeken op 'Huisjehuisje'.

Verlies ik mijn inschrijfjaren bij WoningNet als ik van woning ruil?

Nee, u verliest uw inschrijfjaren niet. Uw inschrijfjaren blijven behouden. 

Kan ik met iemand ruilen van woning?

Ja, u kunt met iemand van woning ruilen. U zoekt zelf een andere huurder met wie u van woning ruilt. Houd er rekening mee dat de huurprijs van de woning verandert. Neem contact met ons op voor de nieuwe huurprijs. Zorg er ook voor dat u en degene met wie u ruilt, voldoen aan de eisen van de gemeentes en verhuurders. 

Let op: u kunt niet uw woning ruilen voor een woning die leeg staat. Leegstaande woningen worden via WoningNet aangeboden. Het aanbod vindt van leegstaande of leegkomende woningen vindt u op website van Woningnet.

Hoe vind ik een ruilpartner?

U zoekt zelf een ruilpartner
U kunt een ruilpartner vinden via dagbladen of websites zoals www.woningruil.nl. Of u kunt u aanmelden voor de app 'HuisjeHuisje', te downloaden in de App Store of Google Play Store. Klik hier voor meer informatie over de app.

Zodra u een ruilpartner hebt gevonden, kunt u hier een aanvraag voor woningruil indienen. U kunt een woningruil aanvragen met een ruilpartner die huurt bij een andere woningcorporatie of woont in een andere stad.

Een aantal bijzonderheden:

 • Beide ruilpartners moeten ingeschreven zijn bij WoningNet.
 • Bij een woningruil blijven uw inschrijfjaren bij WoningNet behouden.
 • Een verkooplabel op uw woning heeft geen invloed op woningruil.
 • Het nieuwe huurcontract gaat u aan voor minimaal 1 jaar.