Kan ik mijn woning ruilen met een woning die vrijkomt?
Nee, dat kan niet. Vrijgekomen woningen adverteert Mitros op de
of Funda.nl. Bij uitzondering biedt Mitros haar woningen aan, aan mensen van bijzondere doelgroepen.Bij woningruil ruilt u met een andere huurder van woning. Wilt u van woning ruilen? Vraag dan samen met de ruilpartner toestemming aan ons.
Nee, dat kan niet. Vrijgekomen woningen adverteert Mitros op de
of Funda.nl. Bij uitzondering biedt Mitros haar woningen aan, aan mensen van bijzondere doelgroepen.U kunt hier uw aanvraag voor woningruil indienen. Als wij de aanvraag van beide partijen ontvangen hebben, dan doen we een eerste beoordeling. Daarna nemen we telefonisch contact met u op. Als de eerste beoordeling goed is, nodigen wij u uit om met uw ruilpartner naar kantoor te komen. Wij streven ernaar om binnen 2 weken na het ontvangen van uw aanvraag contact met u te hebben gehad.
Het duurt gemiddeld 2 maanden van aanvraag tot contracttekening. Wij zijn hierbij afhankelijk van de gemeente, WoningNet en eventuele andere corporaties.
U kunt van woning ruilen als u en degene met wie u ruilt voldoen aan deze voorwaarden:
Soms zijn er nog andere redenen waarom wij wel of niet akkoord gaan met woningruil. Dat hangt af van uw situatie.
Let op: als u een huurcontract bent aangegaan via woningruil. Houdt er dan rekening mee dat u minimaal 1 jaar in de woning moet wonen. Daarna kunt u uw huur opzeggen.
We doen altijd ons best om u een schadevrije woning aan te bieden. Daarom inspecteert onze vastgoedbeheerder de woning van tevoren. Hij bepaalt dan wat er gerepareerd moet worden en wie dat betaalt. Als u de huurovereenkomst tekent, gaat u akkoord met de woning zoals die op dat moment is. Komt u toch nog schade tegen in de 1e maand? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Na de 1e maand kunt u online uw reparatieverzoek melden.
Nee, u verliest uw inschrijfjaren niet. Uw inschrijfjaren blijven behouden.
Ja, u kunt met iemand van woning ruilen. U zoekt zelf een andere huurder met wie u van woning ruilt. Houd er rekening mee dat de huurprijs van de woning verandert. Neem contact met ons op voor de nieuwe huurprijs. Zorg er ook voor dat u en degene met wie u ruilt, voldoen aan de eisen van de gemeentes en verhuurders.
Let op: u kunt niet uw woning ruilen voor een woning die leeg staat. Leegstaande woningen worden via WoningNet aangeboden. Het aanbod vindt van leegstaande of leegkomende woningen vindt u op
.U zoekt zelf een ruilpartner
U kunt een ruilpartner vinden via dagbladen of websites zoals
Zodra u een ruilpartner hebt gevonden, kunt u hier een aanvraag voor woningruil indienen. U kunt een woningruil aanvragen met een ruilpartner die huurt bij een andere woningcorporatie of woont in een andere stad.
Een aantal bijzonderheden:
Wij nodigen u en uw ruilpartner uit voor een gesprek op ons kantoor. Wij vragen u dan de inkomensgegevens van uzelf en uw ruilpartner mee te nemen zodat wij kunnen beoordelen of uw inkomens passend zijn voor de hoogte van de huur van de nieuwe woning. Daarnaast vindt er een intakegesprek plaats met een woonconsulent(e).
Wij vragen u na het gesprek om administratiekosten van €25,00 per aanvrager te betalen. Daarna doen wij samen met u en uw ruilpartner een 1e inspectie van de woning. We maken dan afspraken hoe u de woning moet achterlaten.
Tot slot tekent u het nieuwe huurcontract en ontvangt u na een tweede inspectie de sleutels van de nieuwe woning.
Bij woningruil passen wij de huur van de woning aan. De huur voor de nieuwe huurder kan dus anders zijn dan de huur die u betaalt. Neem contact met ons op voor meer informatie.
Als wij uw aanvraag ontvangen, bekijken we of uw inkomen past bij de nieuwe huurprijs van de woning waar u naartoe wilt verhuizen. Of uw inkomen passend is, kunt u lezen op de website van Woningnet.
Er zijn een aantal regels voor uw inkomen bij woningruil:
Ja, u heeft toestemming nodig van uw bewindvoerder voor woningruil. De huurprijs van een woning wordt vaak hoger als een bewoner vertrekt. Uw bewindvoerder beoordeelt of het voor u haalbaar is om te verhuizen. En of u de huurprijs van de andere woning kunt betalen.
In gemeente Utrecht is bij sociale huurwoningen met een nettohuur tot maximaal € 720,42) een huisvestingsvergunning verplicht. Dit is een gemeentelijke vergunning waarin staat dat u aan de voorwaarden voldoet om in de woning te kunnen wonen.
Gaat u een woning van een woningcorporatie huren, dan vraagt de woningcorporatie de huisvestingsvergunning voor u aan. U hoeft dit niet zelf te doen.