Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Overlast melden

Overlast melden

U staat op het punt een overlastmelding door te geven over iemand anders.
Kunt u hier eerst aangeven of u zelf wel of geen huurder bent van Mitros?

Gerelateerde vragen

Wat houdt het laatste kansbeleid in?

Het Laatste Kansbeleid is voor huurders die erg veel overlast veroorzaken. Is de overlast zo erg dat we naar de rechter willen stappen? Dan krijgt die huurder nog 1 laatste kans. Dit betekent dat die huurder soms een nieuwe woning aangeboden krijgt. De huurder moet dan wel extra afspraken met ons maken. Ook krijgt de huurder begeleiding van Het Vierde Huis. Op deze manier voorkomen we dat iemand op straat komt te staan. We zorgen er zo ook voor dat de overlast ophoudt. Deze aanpak gebruikt Het Vierde Huis al sinds 1998.

Wanneer beginnen jullie een rechtszaak bij overlast?

De overlast moet dan ondraaglijk of onaanvaardbaar zijn. Dat betekent dat het echt niet langer zo door kan gaan. In het uiterste geval vragen wij de rechter om de woning te mogen ontruimen. De huurder wordt dan dakloos. Een rechter geeft hiervoor niet zomaar toestemming. Daarom zijn er meer schriftelijke overlastmeldingen nodig. Die kunnen wij dan aan de rechter laten zien. Ook moet er genoeg bewijs zijn dat de meldingen waar zijn. Wij doen er alles aan om een rechtzaak te voorkomen.

Mijn fiets of scooter is weggehaald uit de algemene ruimte van het portiek. Weten jullie hier iets van?

Fietsen of scooters die verkeerd geparkeerd zijn of overlast veroorzaken, worden soms door Mitros weggehaald. Eerst wordt er een sticker op de fiets of scooter geplakt met een waarschuwing. Is de fiets of scooter na 14 dagen niet door u verplaatst? Dan pas wordt deze weggehaald door Mitros. In overleg met uw buurtbeheerder kunt u uw fiets of scooter ophalen.

De honden van mijn buren blaffen vaak. Ik heb hier last van. Wat kan ik doen?

U kunt hier de overlast melden. Wij maken dan een afspraak voor een huisbezoek bij u thuis. Zo horen we hoe ernstig de overlast is en of wij uw buren op het hondengeblaf kunnen aanspreken.

Ik woon in een koopwoning. Kan ik een overlastmelding over een huurder van jullie doen?

U kunt altijd een melding doen. Of wij de situatie oplossen, hangt af van de situatie.
U kunt het volgende doen:

Soms zorgen buren voor overlast. Bijvoorbeeld geluidsoverlast. U kunt het volgende doen:

  • Praat met de buren: vaak hebben buren niet door dat ze voor overlast zorgen. Een vriendelijk gesprek helpt meestal al.
  • Buurtbemiddeling: helpt een gesprek met de buren niet? Dan kunt u buurtbemiddeling inschakelen. Meer informatie vindt u op de website van U-centraal.
  • Melden bij ons: helpt buurtbemiddeling ook niet? Dan kunt u hier de overlast melden. Of neem contact met ons op. De woonconsulent neemt binnen 14 dagen contact met u op. Dan kunt u met hem of haar bespreken wat er daarna gebeurt met uw melding. Wij gaan altijd voorzichtig om met uw gegevens en uw melding. Wij geven uw naam bijvoorbeeld nooit aan de overlastgever. Alleen als u daar toestemming voor geeft.

Ik ervaar overlast van een leegstaande woning in de buurt. Aan wie geef ik dit door?

U kunt hiervoor contact opnemen met uw buurtbeheerder. De buurtbeheerder zal zijn of haar best doen om de overlast op te lossen. 

Wat doen jullie na een overlastmelding?

De woonconsulent neemt binnen 14 dagen contact met u op. Dan kunt u met hem of haar bespreken wat er daarna gebeurt met uw melding. Wij gaan altijd voorzichtig om met uw gegevens en uw melding.

Mag ik overlast anoniem melden?

Dat mag, maar dan kunnen wij helaas niet zoveel voor u doen. Een anonieme overlastmelding geldt namelijk niet als bewijs. Daarom raden wij u aan om de melding niet anoniem te doen. Wij gaan altijd voorzichtig om met uw gegevens en uw melding. We houden ons daarbij aan de regels die in de Wet bescherming persoonsgegevens staan.

Gaat de overlast zover dat we naar de rechter gaan? Dan willen we uw melding als bewijs gebruiken. 

Ik ervaar overlast van de buren. Wat kan ik hieraan doen?

Soms zorgen buren voor overlast. Bijvoorbeeld geluidsoverlast. U kunt het volgende doen:

  • Praat met de buren: vaak hebben buren niet door dat ze voor overlast zorgen. Een vriendelijk gesprek helpt meestal al.
  • Buurtbemiddeling: helpt een gesprek met de buren niet? Dan kunt u buurtbemiddeling inschakelen. Meer informatie vindt u op de website van U-centraal.
  • Melden bij ons: helpt buurtbemiddeling ook niet? Dan kunt u hier de overlast melden. Of neem contact met ons op. De woonconsulent neemt binnen 14 dagen contact met u op. Dan kunt u met hem of haar bespreken wat er daarna gebeurt met uw melding. Wij gaan altijd voorzichtig om met uw gegevens en uw melding.

Wanneer hebben we het over overlast?

We hebben het over overlast als u ergens langere tijd last van heeft. Dat kan van alles zijn. Bijvoorbeeld rommel in een algemene ruimte of erg harde muziek van de buren.

Bij het tekenen van uw huurovereenkomst heeft u aangegeven akkoord te gaan met de algemene huurvoorwaarden. U heeft met ons afgesproken dat u geen overlast veroorzaakt. Heeft u ergens overlast van? Probeer het dan eerst zelf op te lossen. Lukt dat niet? Neem dan contact met ons op.