Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Mitros en het geld van huurders

De afgelopen dagen hebben wij vragen gekregen van huurders over ons financiële beleid, naar aanleiding van berichten in de media over de ‘winst’ die woningcorporaties maken. Mitros is graag open en duidelijk over wat ze doet met het geld van huurders. Daarom hebben we hier een paar video’s over gemaakt. In deze video’s wordt kort uitgelegd hoe de hoogte van uw huur tot stand komt, waarom de huren stijgen, en wat wij doen met de huur die u betaalt:

Wat kost dat huis?

Waarom verhogen we elk jaar de huur?

Wat doen we met die huur?

We hopen dat deze video’s u een beter beeld geven van hoe Mitros met het geld van huurders omgaat. In de berichten van de afgelopen week gaat het vaak over de ‘grote winst’ die corporaties maken. Wij vinden het belangrijk om te benadrukken dat wij – net als andere woningcorporaties – een maatschappelijke organisatie zijn. Ons doel is om te zorgen voor voldoende prettige en betaalbare woningen in Utrecht en Nieuwegein, niet om winst te maken.

Zoals u weet, gaat de huizenmarkt in de regio Utrecht als een speer. Daardoor worden onze huizen steeds meer waard. De winst waarover het in de media gaat, zit hem voor 99% in de waardestijging van de huizen. In ‘de stenen’ dus. Het gaat niet om geld dat nu op onze rekening staat. Desondanks staat Mitros er financieel goed voor en kiezen we ervoor om geld te steken in onze gebouwen en huizen. We willen meer renoveren en bouwen. Recente nieuwbouw- en onderhoudsprojecten zoals de Lichtkring, Vechtplantsoen en de Halve Maan zijn hier een goed voorbeeld van. Ook investeren we extra in duurzaamheid en doen we meer voor de huurder bij onderhoud en renovaties.

Tegelijkertijd is het belangrijk dat we altijd zorgen voor een veilige buffer. Onze huurders moeten erop kunnen rekenen dat hun thuis er altijd voor ze is. Daar nemen we nooit risico’s mee. De woningmarkt (en daarmee de waarde van de huizen) verandert namelijk heel snel. Onze huizen moeten er blijven voor onze huurders. Daarom gaan we veilig met ons geld om. Wat we uit kunnen geven, proberen we zo snel en efficiënt mogelijk te besteden aan onze huizen en huurders. Wat nodig is voor de zekerheid, dat zetten we veilig apart.

Uiteraard maken wij ons net als anderen zorgen over huurders die moeite hebben om maandelijks rond te komen. We doen er daarom alles aan om de huur betaalbaar te houden. Wij hebben een zeer gematigd huurbeleid: de huren van onze sociale huurwoningen stijgen jaarlijks met gemiddeld inflatie. Meer informatie over ons huurbeleid vindt u hier.

We hopen dat we u zo meer duidelijkheid hebben gegeven.
Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op.