Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Signaleringslijst: geen sociale huurwoningen beschikbaar bij ontruiming

Bij Mitros verhuren en onderhouden we woningen. Maar net zo belangrijk: wij doen ons best om huurders zo fijn mogelijk te laten wonen, ook in de wijk. Waar veel mensen wonen komen we ook wel eens huurders tegen die problemen veroorzaken. Dat is vaak vervelend voor de buren, maar vaak ook voor de persoon zelf. Daarom helpen we zo goed mogelijk alle mensen in zo’n situatie, om ervoor te zorgen dat we een oplossing vinden voor huurder en voor buren. Zo kunnen we jaarlijks vele huisuitzettingen voorkomen.

Signalering
Maar helaas is uitzetting niet altijd te voorkomen. Soms zijn de problemen te groot of is de overtreding te ernstig. Denk aan bijvoorbeeld bij hennepteelt in de woning, bij illegale onderverhuur of bij ernstige overlast voor omwonenden. In zo’n geval start de corporatie een ontruimingsprocedure: we moeten de huurder het huis uitzetten.
We willen dan zorgen dat deze huurder niet weer problemen veroorzaakt. Daarom wordt de huurder op een signaleringslijst geplaatst. Dit betekent dat de huurder voor een bepaalde periode (één tot vijf jaar) niet kan reageren op de sociale huurwoningen die worden aangeboden via WoningNet regio Utrecht. De huurder ontvangt altijd een bevestiging wanneer hij of zij op de signaleringslijst komt te staan.

Heldere afspraken
De corporaties in de regio Utrecht hebben afspraken over de signaleringslijst vastgelegd in een protocol. Dit is een document met afspraken over hoe we de signaleringslijst gebruiken. Dit protocol is goedgekeurd door de Autoriteit persoonsgegevens, de privacywaakhond van de overheid. Dit betekent dat we zorgvuldig omgaan met uw gegevens en deze gegevens goed beveiligen. Ook staat in het protocol in welke gevallen wij een huurder op de signaleringslijst plaatsen. Dit doen we niet zomaar. Dat doen we alleen maar volgens strenge regels.  Daarnaast kan de huurder bezwaar maken tegen de signalering.

Tot slot
Meer weten? Het volledige protocol is na te lezen op de website van de Autoriteit persoonsgegevens.