Eervolle vermelding Betonprijs voor renovatie Intervam-flats Overvecht

De Intervam flats in Utrecht van woningcorporatie Mitros en DOOR architecten hebben een eervolle vermelding gekregen van de Betonprijs in de categorie circulair. Joop ten Brink, senior Vastgoedontwikkelaar Mitros: “Door het bestaande betoncasco te hergebruiken is de grootst mogelijke slag op het gebied van circulariteit behaald. Het casco is in goede staat, en van een goede kwaliteit beton. Het casco behouden bespaart slopen, afvoeren, opnieuw produceren en opbouwen van het geheel. Wij zijn heel blij met deze eervolle vermelding!”


Geen sloop maar toekomstbestendig maken
Woningcorporatie Mitros besloot in 2016 1.800 Intervamwoningen in Overvecht niet te slopen, maar toekomstbestendig te maken met een energetische en esthetische upgrade. Vijftig jaar na oplevering is het betoncasco nog in goede staat en de woningplattegronden worden nog steeds gewaardeerd. In samenwerking met Hemubo, DOOR architecten, Over Morgen en Adams bouwadviesbureau is onlangs het eerste complex gerenoveerd, met een nieuwe levensduur van minimaal 30 jaar door een energieneutrale schil. Dit toont goed gebruik van bestaand beton, een uitstekend voorbeeld voor de aanpak van meer flats uit die tijd. Het complex bestaat uit 362 woningen, gelegen aan Apollo-,Centaurus- en Atlasdreef, en wordt kortweg ACA genoemd.

Circulariteit gaat ook over slim materiaalgebruik. Zo is de beplating onder de kozijnen precies een halve plaat. De reststroken van de andere gevelelementen zijn toegepast voor de afwerking van de balkons. Zodoende wordt het snij en zaagverlies geminimaliseerd en daarmee de ecologische footprint verkleind.

Omdat veel van het nu toegevoegde materiaal een langere levensduur heeft dan het gebouw, is voorgesorteerd op het hergebruik van elementen en materialen in plaats van recyclen of storten van materialen.

Achtergrond Intervam-flats
In de jaren ‘60 bouwde de NV Intervam 14.000 woningen door heel Nederland. In Utrecht Overvecht zijn 6.500 woningen gebouwd volgens het Intervamprincipe. Dit prefab betonbouwsysteem was in de tijd revolutionair en heeft een groot aandeel gehad in het oplossen van de woningnood. In Utrecht werd een grote betonfabriek gebouwd om innovatief en goedkoop de wanden en vloeren te kunnen produceren. De fabriek produceerde voor zes woningen aan prefab elementen per dag. Qua bouwsnelheid was het Intervamprincipe supersnel; waar een gemiddelde woning in 1.600 manuren werd geproduceerd en gebouwd, was er voor een Intervamwoning slechts 1.000 manuren nodig.