Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Fresh-r; Stop tocht, stank en schimmel zonder energieverlies in één dag

Bouwbedrijf ReinBouw, installateur Cevesin, architect Kristinsson, gezondheidsbureau Inhealth en fabrikant Fresh-r ontwikkelden vanuit hun gezamenlijke expertise de oplossing “Stop tocht, stank en schimmel zonder energieverlies in één dag”.

Onder leiding van Inhealth werden verschillende bewoners van Mitros gevraagd naar hun ervaringen met het binnenklimaat in hun woning. Hoewel een aantal zaken in de afgelopen jaren verbeterd zijn, hebben de mensen nog vaak last van vocht en schimmel, tochtstromen en bedompte lucht of stank. De ingrepen van de bewoners, zoals het droogmaken van douches, een combinatie van verwarming en open ramen en het afplakken of juist opvoeren van ventilatie bieden onvoldoende soelaas. De bewoners geven aan dat ze het liefst een oplossing willen ‘die gewoon werkt’ en die willen ze dagelijks ervaren.

Onze Fresh-r oplossing is gebouwd rondom slimme decentrale ventilatie die aangestuurd wordt door vocht-, CO2 en eventueel fijnstof sensoren. Een Fresh-r wordt ingebouwd in een muur of in een raamkozijn.  Gezonde verse lucht komt voorverwarmd horizontaal en direct van buiten de woning binnen. Geuren en geluid van onder- en bovenburen worden hiermee voorkomen. Koude tocht is verleden tijd en de energierekening wordt lager. Wanneer er meer mensen thuis zijn of de vochtigheid hoog, wordt het volume van de ventilatie automatisch opgevoerd. Daarnaast wordt grover fijnstof altijd gefilterd, voor de ultrafijne delen kan een extra filter geplaatst worden.

Het is een universele oplossing en breed toepasbaar: volledig decentraal en aangepast aan de omvang en inrichting van de specifieke woning. Daarmee is de verbetering, onafhankelijk van de omliggende woningen, breed toepasbaar. Het is geschikt voor alle woningtypen en bij uitstek voor oudere appartementen in gestapelde bouw.

Het systeem kan in één dag geplaatst worden, vergelijkbaar met een nieuwe CV. En het is een “no regret” maatregel. De aangebrachte verbeteringen zijn bij latere renovatie geschikt voor hergebruik. Bij een grootschalige renovatie wordt de Fresh-r prefab ingebouwd in een nieuwe gevel of raamkozijn.

De Mitros-bewoner krijgt een gezonde woning, vrij van vocht, tocht, schimmel en vieze lucht.  Hij of zij ervaart het dagelijks comfort. En hoeft daar zelf niets aan hoeft te doen, maar kan de resultaten desgewenst op een app aflezen.