Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Nieuw Buurland (voorheen Lauwerecht 2 en 4)

Wonen dicht bij het centrum, op een prachtige plek in Utrecht Oost. Sloop en nieuwbouw in de Staatsliedenbuurt.

Projectomschrijving
De Staatsliedenbuurt ligt dichtbij het centrum van Utrecht. De buurt ligt op 10 minuten loopafstand van de Oudegracht. Daarnaast ben je met de auto ook snel de stad uit en zit je zo in de trein vanaf station Overvecht. De huidige 150 portiekflats worden sinds enkele jaren tijdelijk bewoond door bewoners/studenten van Stichting Studenten Huisvesting (SSH). De bewoners zullen tegen de tijd dat de flats worden gesloopt een andere kamer gaan zoeken.

Type woningen
Het uitgangspunt is dat we 320 nieuwe woningen terug gaan bouwen. Hoeveel huizen we daadwerkelijk gaan bouwen hangt af van de gesprekken met de gemeente en de buurtbewoners. Architectenbureau KCAP is samen met architectenbureau Next en ARCHiD verantwoordelijk voor het ontwerp. Voor het ontwerp vragen wij de bewoners in de buurt naar hun wensen over bereikbaarheid, groenvoorziening en de uitstraling van de woningen.

Het grootste deel van de woningen wordt in ieder geval sociale huurwoningen. De verwachting is dat deze sociale huurwoningen vooral appartementen met één en twee slaapkamers zullen zijn. Daarnaast gaan wij onderzoeken of er andere woningtypes kunnen worden gebouwd.

Planning
2019 - We maken, mede samen met buurtbewoners, het stedenbouwkundig ontwerp.
2020 - We werken dit ontwerp uit in een voorlopig schetsontwerp en selecteren een aannemer. Daarnaast doorlopen we de verschillende gemeentelijke procedures.            
2021 - We starten met de sloop van de bestaande huizen.
2022 - We starten met de bouw van de eerste nieuwe huizen.
2023 - We leveren de laatste nieuwe huizen op.
Omdat we nog aan het begin van het project staan, kan er gaandeweg iets gebeuren dat invloed heeft op de planning.

Alles op een rij
Nieuwbouw in 2022 en 2023 van maximaal 320 één- en twee kamer appartementen in de Staatsliedenbuurt.

Huurprijs
Het grootste deel van de huizen verhuren wij als sociale huurwoning. Dit betekent een huurprijs van maximaal 720 euro.

Aanmelden / reageren
Je kunt nu nog niet reageren op de nieuwe woningen. De eerste huizen bieden we eind 2022 aan via WoningNet: www.woningnetregioutrecht.nl.

Meer informatie?
Startdocument
De voorwaarden voor de sloop en nieuwbouw van Nieuw Buurland (voorheen Lauwerecht 2 en 4) zijn vastgelegd in een zogenaamd Startdocument. Dit Startdocument is door het college van burgemeesters en wethouders van de gemeente Utrecht goedgekeurd. Wil je dit document lezen? Klik hier.

Buurtbijeenkomst
Op dinsdag 2 juli 2019 hebben wij omwonenden en andere geïnteresseerden tijdens een buurtbijeenkomst geïnformeerd over de laatste stand van zaken. In de rechterkolom van deze pagina staat het verslag van de avond. We hebben de buurtbewoners gevraagd actief mee te denken over het stedenbouwkundig ontwerp voor Nieuw Buurland. Ook hebben wij de buurtbewoners gevraagd of zij een beter passende naam voor het project wilden bedenken. Er is gekozen voor de naam: ‘Nieuw Buurland’. Deze naam is een mooie koppeling tussen het heden en de veranderingen die komen gaan.

Aankondiging tweede buurtbijeenkomst - 19 november 2019
Op dinsdag 19 november a.s. organiseren wij een tweede buurtbijeenkomst waar we - de input uit de buurt meenemend - onze eerste ideeën zullen presenteren. Omwonenden en andere geïnteresseerden die zich hebben aangemeld voor de nieuwsbrief ontvangen binnenkort een uitnodiging.

Aanmelden
Klik hier om je aan te melden voor de tweede buurtbijeenkomst. 

Nieuwsbrief Nieuw Buurland
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over dit nieuwbouwproject? Klik dan hier en meld je aan voor de nieuwsbrief. 

Meepraten over het stedenbouwkundig ontwerp
Wij gaan van start met het inrichten van een klankbordgroep. Via de nieuwsbrief houden we je hierover op de hoogte. Aanmelden voor de klankbordgroep kan binnenkort via deze website.

Stel je vraag aan ons
Heb je n.a.v. de buurtbijeenkomsten en/of de nieuwsbrieven die we versturen een vraag? We zijn op werkdagen telefonisch bereikbaar. Telefoon: 030 880 32 67.